Info

Galleri

Hem


Info – Nyponskola


Varje docka är liksom en egen individ. Och precis som våra barn, är de olika.

För att följa barnets känsloliv och den energi barnet söker hos sin kamrat strävar man när man gör en waldorfdocka efter ett neutralt ansiktsuttryck. Men processen att skapa en docka är något levande, och därför kan man i mitt dockgalleri se dockor med uttryck som påminner om glädje, förvåning och trumpenhet!


Vi vuxna reflekterar kring omvärlden med vår erfarenhet. För ett barn blir erfarenheten av omvärlden en del av dem.

En docka är en varelse som av barnet kan ges liv, och vara den tröst, goda vän, avspegling, eller för att bearbeta svåra situationer som barnet söker. Dockorna är gjorda i bomullstyg och ull. Bomullstrikån tål mycket lek, och ullen med alla dess goda egenskaper ger en varm docka att krama.


Dockan ska ge utrymme för fantasi. Därför lämnar jag också många detaljer öppna för barnet att läsa in eller utesluta. Om man gärna vill ha en docka med en detalj som man tror ens barn gärna vill se, är man mer än välkommen att fråga mig om det är möjligt att göra.


Jag arbetar med mycket omtanke, och min strävan är att varje ny docka ska bli den finaste jag gjort.




Om att köpa - Nyponbutiken


Om man vill köpa en docka, kan man antingen bläddra i galleriet och välja,  eller så beställer man en docka som man vill ska likna den nya ägaren.

Skriv ett meddelande till mig om dockan ni vill köpa så bokas dockan till er.

När pengarna har kommit in på kontonumret så skickas dockan. Frakt tillkommer med cirka sjuttio kronor beroende på vilken docka det är.   


Påsdockorna har en overall som utgör kroppen, den kan inte kläs av.

Påklädningsdockorna kommer med de kläder som visas tillsammans med dockan i galleriet.

Om man beställer en docka från grunden får man gärna önska vilka plagg dockan ska ha. Vill man ha fler kläder till sin docka tillkommer priset för kläderna.

 


- Största dockan (ca 50 centimeter) kostar  1800 kronor.


- Mellanstor docka (ca 40 centimeter) kostar 1600 kronor.


- Liten docka (ca 30 centimeter) kostar 1100 kronor.


- Påsdocka (ca 20 centimeter) 450 kronor.



Om att välja

Det finns ingen stor mening att säga vilken docka som passar vilken ålder. Man får försöka känna med barnet som ska ha dockan.

(Inte bara barn tycker om waldorfdockor!)

En docka stoppad i ull ger en trygg och skön tyngd att bära och en varm vän att krama.

Generellt sägs att de minsta barnen ska ha en mindre docka, och ett större barn en stor docka med fler detaljer och kläder att klä på.

Men en liten människa kan också uppskatta att kånka på en vän som är nästan i samma storlek – och en lite större människa kan vilja ha en liten kompis att leka dockskåpslekar med, eller ha i fickan!

De minsta barnen skulle möjligtvis tycka om en mjuk overalldocka att sova med och på.



Om mig

Jag heter Victoria och min första waldorfdocka sydde jag när jag var barn och gick på Waldorfskola i Skåne. Sedan dröjde det till jag blev mamma för något år sedan, innan jag sydde nästa. Då hade jag stor hjälp av Karin Neuschutz böcker, som jag varmt kan rekommendera. Jag har en examen från Konstfack, och det är jag som gör alla dockorna, syr alla kläderna, ritar illustrationerna och har tagit fotografierna som du ser på hemsidan.



Jag vil gärna tacka min käre make för allt stöd och hjälp och Karin Saether för hjälp, tips och handfasta råd med hemsidan.




Skötselråd – Nypontvätteriet


Om man måste tvätta en docka, trivs den bäst att tvättas varsamt för hand, i ljummet vatten. Fläckar kan man försiktigt gnugga på med en mjuk svamp och mild tvål.


Är dockan mycket hårt smutsad går den att tvätta i maskin. Lägg den då i en tvättpåse eller ett örngott och använd tvättmaskinens ullprogram tillsammans med ulltvätt. Men detta sliter hårt på dockan.


När dockan är tvättad bylta då in den i en handduk och krama försiktigt ur den.

Lägg den sedan någonstans att ligga och torka. Det kan ta upp till två, tre dagar innan en docka är torr hela vägen in genom ullen.

Kom ihåg att ull tovar ihop sig i kombinationen för varmt vatten och hårt masserande – dockan kan tappa formen!


En älskad vän är en som får följa med på äventyr.  En docka som ser ut att ha snuttats på, sovits med, matats och släpats med till sandlådan, får ett uttryck som innebär en trygghet för barnet. Dockan får sina märken men det kan kännas bekant och tryggt för barnet. Försök att inte ta bort för mycket av spåren som dockan får vara med om!

Om olyckan ändå skulle vara framme kan dockan lagas. Tyget går att sy igen och ett bortklippt hår går att ersätta. (Tänk bara på att dockan kan kännas obekant för barnet om något byts ut!)

Fråga mig gärna om hjälp.