Hem

Kontakt

Info

Galleri

Skötselråd – Nypontvätteriet

 

Om man måste tvätta en docka, trivs den bäst att tvättas varsamt för hand, i ljummet vatten. Fläckar kan man försiktigt gnugga på med en mjuk svamp och mild tvål.

 

Är dockan mycket hårt smutsad går den att tvätta i maskin. Lägg den då i en tvättpåse eller ett örngott och använd tvättmaskinens ullprogram tillsammans med ulltvätt. Men detta sliter hårt på dockan.

 

När dockan är tvättad bylta då in den i en handduk och krama försiktigt ur den.

Lägg den sedan någonstans att ligga och torka. Det kan ta upp till två, tre dagar innan en docka är torr hela vägen in genom ullen.

Kom ihåg att ull tovar ihop sig i kombinationen för varmt vatten och hårt masserande – dockan kan tappa formen!

 

En älskad vän är en som får följa med på äventyr. En docka som ser ut att ha snuttats på, sovits med, matats och släpats med till sandlådan, får ett uttryck som innebär en trygghet för barnet. Dockan får sina märken men det kan kännas bekant och tryggt för barnet. Försök att inte ta bort för mycket av spåren som dockan får vara med om!

Om olyckan ändå skulle vara framme kan dockan lagas. Tyget går att sy igen och ett bortklippt hår går att ersätta. (Tänk bara på att dockan kan kännas obekant för barnet om något byts ut!)

Fråga mig gärna om hjälp.